8 listopada kl. II c i III c wybrały się na warsztaty biologiczne. Ich tematyką były białka i wszystko co z nimi związane. Po wejściu na teren Liceum Ogólnokształcącego im. H. Kołłątaja w Warszawie niemal od razu otrzymaliśmy specjalne fartuchy, później weszliśmy do sali, gdzie już czekali na nas prowadzący. Panowie przedstawili się i pokrótce opowiedzieli co będzie tematem warsztatów.

                Pierwszą rzeczą jakiej się nauczyliśmy było ,,obsługiwanie” pipety. Wszystkim poszło bardzo dobrze i sprawnie nauczyliśmy się pipetować. W kolejnej części, z pomocą prowadzących, zabraliśmy się do kolejnych zadań związanych z wyizolowaniem konkretnych białek. Podzieliliśmy się na kilka grup dwuosobowych i musieliśmy rozprawić się z takimi produktami jak mięso, roślina, mleko krowie i sojowe czy jajko. Wszyscy zaangażowali się w swoje zadania. Część praktyczna zajęła nam ok. 2 godzin, po niej nastąpiła krótka przerwa, niezbyt długa ale jednak potrzebna. Takie ćwiczenia mogą zmęczyć. Potrzebowaliśmy chwili, aby coś zjeść i nabrać sił na kolejną część. Tym razem warsztaty przybrały formę ciekawego wykładu. Uzupełniliśmy naszą wiedzę, a na koniec zobaczyliśmy efekty naszej pracy. Warto wspomnieć, że doświadczenie, które wykonywaliśmy to elektroforeza. Pomimo, że zawsze jest ryzyko, że coś może się nie udać, ku naszej uciesze wszystko poszło po naszej myśli i mogliśmy zobaczyć białka. Po zakończeniu warsztatów wybraliśmy się, aby tradycji stało się zadość, do restauracji McDonald’s. Późnym wieczorem zmęczeni wróciliśmy do domów. Uważamy, że ta wycieczka była przydatna dla osób, które uczęszczają do klas o profilu biologiczno-chemicznym. Pozwoliła uporządkować nasza wiedzę. Zawsze łatwiej jest zrozumieć dane zagadnienie, gdy zobaczymy coś na własne oczy.

Chcemy bardzo serdecznie podziękować Pani Barbarze Mazur za zorganizowanie tej wycieczki i Pani Elżbiecie Pęksyk za pomoc i opiekę. 

  Aleksandra Gębka & Klaudia Majewska